27. 06. 2024

Změny u DPP aneb co čeká zaměstnavatele od 1.7.2024 a následně od nového roku?


Zaměstnavatele čeká v blízké době řada novinek související se zaměstnáním na DPP. Od července je čekají nové povinnosti ve vztahu k ČSSZ. S rokem 2024 zároveň končí stávající úprava účasti na pojištění u DPP tak, jak ji známe doposud. DPP budou od 1.1.2025 považovány buď za klasické zaměstnání, nebo zaměstnání malého rozsahu. Výjimkou bude tzv. režim oznámené dohody.

Co se mění od 1.7.2024?

Konsolidační balíček zavádí registrační povinnost zaměstnavatele, který zaměstnává osoby na DPP. Pokud zaměstnavatel eviduje zaměstnance na DPP a není dosud registrován v registru zaměstnavatelů, je povinen tak učinit do 31.7.2024. Registrace se podává elektronicky na tiskopisu „Přihláška do registru zaměstnavatelů“ (např. zde).

Zaměstnavatel je zároveň povinen informovat všechny zaměstnance na DPP nejpozději do 8.7.2024 o možnosti vzniku povinnosti odvodu sociálního a zdravotního pojištění.

Dále bude povinné oznámit nejpozději do 20. dne každého následujícího kalendářního měsíce údaje o všech zaměstnancích činných na DPP (poprvé tedy do 20.8.2024 za červenec 2024). Oznamované údaje jsou jméno a příjmení, rodné číslo (datum narození), zdravotní pojišťovna, datum nástupu a datum skončení zaměstnání, výše příjmu za příslušný kalendářní měsíc.

ČSSZ již připravila nový elektronický formulář „VPDPP“, který bude k dispozici od 1.8.2024.

Co se mění od 1.1.2025?

Zákon o nemocenském pojištění nově zavádí tzv. režim „oznámené dohody“ (§7a až §7c).

Zaměstnavatel, který jako první oznámí na ČSSZ v daném měsíci dohodu o provedení práce, bude tzv. zaměstnavatel v režimu oznámené dohody. Účast na pojištění v příslušném měsíci v režimu oznámené dohody vznikne až při dosažení limitu 25 % průměrné mzdy (10 500 Kč pro rok 2024). Plátce daně v tomto případě uplatní srážkovou daň (do rozhodného limitu, kdy není zaměstnancem podepsáno prohlášení k dani).

Pokud příjem ze všech dohod zaměstnance u zaměstnavatele, který využil režim oznámené dohod, tento limit nepřekročí, účast na pojištění nevznikne.

U ostatních zaměstnavatelů (tj. kteří nebudou v režimu oznámené dohody), bude zaměstnání na DPP považováno za klasické zaměstnání, nebo zaměstnání malého rozsahu, pro účast na pojištění tak bude záležet na sjednané výši příjmu za daný kalendářní měsíc.

V případě, že Vás k nové úpravě zajímá více informací, neváhejte nás kontaktovat, rádi Vám pomůžeme!

Lenka Kolmanová
kolmanova@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Clarkson Hyde