16. 10. 2024

Skupinová registrace k DPH – blíží se termín pro podání přihlášky


Pokud zvažujete registraci spojených osob jako „skupiny“ pro účely DPH, je nejvyšší čas k jejímu provedení. Podáte-li přihlášku do konce října 2024, bude registrace platná od 1. ledna 2025. Při pozdějším podání bude skupina registrována až od začátku dalšího roku. To stejné platí pro žádost o přistoupení nového člena do již existující skupiny.

Skupina představuje specifické uskupení kapitálově či jinak spojených osob se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, kterému je udělen status samostatného plátce DPH s vlastním registračním číslem. Jednotliví členové skupiny nemusí při vzájemných transakcích uplatňovat DPH, neboť tato plnění jsou mimo předmět DPH.

Za skupinu jedná zastupující člen uvedený v přihlášce, který za celou skupinu podává daňová přiznání a přijímá daňová rozhodnutí od správce daně.

Vytvoření skupiny je dobrovolné, tj. záleží pouze na rozhodnutí zúčastněných subjektů. Všichni členové následně odpovídají společně a nerozdílně za povinnosti skupiny vyplývající z daňových zákonů.

O skupinové registraci má smysl uvažovat např. v situacích, kdy některé společnosti nemají plný nárok na odpočet daně, ale skupinová registrace může přinést daňové úspory i v jiných případech. Členství ve skupině rovněž přispívá ke snížení administrativní zátěže a může zlepšit cash-flow.

Pokud o skupinové registraci DPH uvažujete, doporučujeme nejprve zhodnotit výhodnost tohoto kroku s ohledem na dopady pro celou skupinu. V případě, že si s analýzou nevíte rady, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám s rozhodnutím pomůžeme!

Michaela Kozminská
kozminska@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Clarkson Hyde