28. 06. 2024

Novela zákona o daních z příjmů od 1. 1. 2025


V připomínkovém řízení se momentálně nachází rozsáhlá novela zákona o daních z příjmů, která reaguje na návrh nového zákona o účetnictví. Navrhovaná účinnost je od 1. 1. 2025. Vzhledem k tomu, že se během legislativního procesu může účinnost i navrhované změny odchýlit od původního návrhu, níže přinášíme stručný přehled.

Vymezení majetku a dluhů

Pojem obchodní majetek bude nahrazen pojmem „evidované aktivum“, novela dále zavádí např. pojem „daňová hodnota aktiva“ nebo „daňová hodnota dluhu“. Technické zhodnocení bude nově nahrazeno pojmem „dodatečné zhodnocení“, v této souvislosti novela navrhuje i změny v případě jeho ocenění.

Použití IFRS

Výsledek hospodaření dle IFRS bude možné použít pro účely stanovení základu daně, bude ho však nutné modifikovat. Při přechodu na stanovení základu daně dle IFRS bude třeba vyčíslit rozdíly mezi daňovou hodnotou aktiv a dluhů a zohlednit je v základu daně během dalších 10 let.

Daňové odpisování

Zavádí se pojem „daňově odpisované aktivum“, zvyšuje se hranice pro odpisování z 80 000 Kč na 100 000 Kč. Novela ruší odpisové skupiny, možnost přerušení daňových odpisů a zrychlené odpisování, zároveň zavádí odpisování na měsíční bázi. Zavádí se 3 základní doby odpisování:

  • 60 měsíců – movitá aktiva, nemovitá aktiva s hodnotou do 2 000 000 Kč
  • 360 měsíců – nemovitá aktiva převyšující částku 2 000 000 Kč,
  • 180 měsíců – goodwill.

Výpočet daně v EUR

Poplatníci, jejichž účetní měnou je euro (to je možné již od 1.1.2024), budou základ daně i daň v přiznání deklarovat v této měně (u této úpravy je navrhována účinnost od 1. 1. 2027).

Zdaňovací období právnických osob

Zdaňovací období bude plně navázáno na účetní období (s určitými výjimkami), pokud poplatník nebude účetní jednotkou, pak bude zdaňovacím obdobím kalendářní rok.

Novela dále upravuje pojetí finančního leasingu. U nákladů, jejichž uznatelnost je vázána na úhradu (např. pojistné, smluvní pokuty), se taková vazba vypouští, rozhodující bude účetní zachycení. Daňové opravné položky se budou tvořit nezávisle na účetním zachycení.

Novela obsahuje i řadu dalších změn, vývoj v této oblasti sledujeme a o jeho dalším průběhu Vás budeme informovat. V případě, že Vás již nyní zajímá k novele více informací, neváhejte se na nás obrátit.

Michaela Kozminská
kozminska@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Clarkson Hyde