02. 07. 2024

Krátké aktuality 06/2024


Vážení,

přinášíme Vám krátké aktuality za červen 2024:

  • Dne 19.6.2024 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen pod číslem 163/2024 Sb. zákon, který novelizuje zákon o investičních společnostech, jehož součástí je i technická novela konsolidačního balíčku.
     
  • Dne 19.6.2024 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen pod číslem 162/2024 Sb. zákon, který novelizuje zákon o přeměnách obchodních společností a družstev. Více informací naleznete v našem dřívějším příspěvku.
     
  • GFŘ zveřejnilo postoj k zajištění jednotné správy dorovnávacích daní. Dle GFŘ v zájmu zachování jednoty a bezrozpornosti uplatňování nových pravidel napříč všemi státy a poplatníky nebudou materiály OECD, ze kterých vychází směrnice Rady EU 2022/2523 a zákon č. 416/2023 Sb., přeloženy do češtiny. GFŘ bude poskytovat metodickou podporu formou odborných setkání se zástupci poplatníků a představiteli příslušných profesních organizací. Více informací naleznete zde.
     
  • GFŘ vydalo Informaci k osvobození příjmů z titulu stravování bývalých zaměstnanců ve starobním nebo invalidním důchodu. Informace navazuje na zákon 163/2024 Sb. (viz výše), který přinesl změny v zákoně o daních z příjmů (mimo jiné). Jednou ze změn je zavedení limitního osvobození od daně z příjmů fyzických osob pro příspěvky na stravování ve formě nepeněžního plnění poskytovaného zaměstnavatelem bývalým zaměstnancům, kteří u zaměstnavatele pracovali v době odchodu do starobního nebo invalidního důchodu. Osvobození se uplatní zpětně k 1.1.2024, tj. zaměstnavatelů mohou provést úpravy sražených záloh na daň a pojistného. Více informací naleznete zde.
     
  • Ministerstvo financí zveřejnilo stanovisko k tomu, že plánuje prodloužit až do roku 2026 možnost daňově uplatnit pomoc Ukrajině.
     
  • Finanční správa zveřejnila Finanční zpravodaj 5/2024, ve kterém vyšel Seznam smluvních států uplatňujících společný standard pro oznamování a rozhodných dnů a seznam pro účely plnění informační povinnosti podle zákona č. 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při správě daní.
     
  • Upozorňujeme, že s účinností od 1.7.2024 vzešly v účinnost některé legislativní úpravy z dílny MPSV. Došlo ke zvýšení příspěvku na péči, zaměstnavatel je nově povinen na ČSSZ elektronicky evidovat všechny dohody o provedení práce (poprvé se oznamovací povinnost dotkne zaměstnavatelů nejpozději k 20.8.2024), vstoupil v platnost seznam zemí, jejichž občané mají volný přístup na trh práce či nařízením vlády se zvýšil příspěvek zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Více informací naleznete v tiskové zprávě MPSV.

Michaela Kozminská
kozminska@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Clarkson Hyde