05. 06. 2024

Krátké aktuality 05/2024


Vážení,

Přinášíme Vám krátké aktuality za květen 2024:

  • Návrh novely zákona o investičních společnostech a investičních fondech (sněmovní tisk 570) byl dne 31.5.2024 doručen prezidentovi k podpisu. Součástí je technická novela konsolidačního balíčku zahrnující např. dílčí úpravy zdanění benefitů, úpravy pojistného u zaměstnaneckých akcií a opcí nebo stanovení ocenění nepeněžního příjmu při využití předškolního zařízení. Změnu doznala i problematická úprava dohod o provedení práce, od 1. 1. 2025 začne platit nový systém u DPP v tzv. režimu oznámené dohody. Více informací o změnách Vám přineseme v samostatném příspěvku.
     
  • Novela zákona o přeměnách obchodních společností a družstev (sněmovní tisk 459) byla dne 31.5.2024 doručena prezidentovi k podpisu. Více informací naleznete v našem dřívějším příspěvku.
     
  • Ve Sbírce zákonů byla publikována Vyhláška č. 117/2024 Sb., o stanovení elektronické komunikace pro plnění informačních povinností zaměstnavatele při zaměstnávání zaměstnanců ze zahraničí. Vyhláška specifikuje formát, obsah a strukturu datové zprávy a nabývá účinnosti dnem 1. 7. 2024.
     
  • Dne 13.5.2024 vstoupila v platnost smlouva o zamezení dvojího zdanění se Spojenými arabskými emiráty.
     
  • Ministerstvo financí zveřejnilo návrh novely zákona o daních z příjmů, která reaguje na návrh nového zákona o účetnictví. Výsledek hospodaření bude možné použít pro účely základu daně, bude však třeba provést odpovídající úpravy. Zdaňovací období bude nově zcela navázáno na účetní období. Nově bude vymezen pojem „daňová hodnota aktiva, pohledávek a dluhů“, technické zhodnocení bude nahrazeno pojmem „dodatečné zhodnocení“, stejně tak bude upraveno jeho vymezení. Návrh novely počítá se zjednodušením daňového odpisování skrze zrušení odpisových skupin, limitní hranice pro daňové odpisování bude navýšena na 100 000 Kč, zavedou se tři základní doby odpisování. Aktivum ve formě práva užívání s následnou koupí (finanční leasing) se u uživatele bude moci daňově odpisovat (při splnění podmínek). Daňový režim u neuhrazeného SP a ZP a smluvních sankcí již nebude navázán na úhradu, rozhodující bude účetní zachycení.
     
  • Ministerstvo financí připravuje novelu daňového řádu, účinnost většiny změn je plánována na 1.7.2025. Novela navrhuje možnost úplného prominutí penále (nyní limit 75 %), zavádí fikci doručení při neformální komunikaci se správcem daně (např. e-mailem) nebo rozšiřuje informační povinnost vůči správci daně.
     
  • Ministerstvo financí předložilo návrh novely zákona o spotřebních daních (zde).
     
  • Finanční správa zveřejnila Finanční zpravodaj 4/2024 – sdělení ke smlouvě mezi vládou České republiky a vládou Běloruské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmů a z majetku.
     
  • Připomínáme, že se blíží lhůta pro podání žádosti o vrácení tuzemské DPH za rok 2023 pro osoby usazené mimo EU. Termín pro podání žádosti je do 30.6.2024 (lhůtu nelze prodloužit), po uplynutí termínu nárok na vrácení zaniká.

Michaela Kozminská
kozminska@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Clarkson Hyde